Haber Detayı
19 Kasım 2016 - Cumartesi 09:54 Bu haber 5300 kez okundu
 
Beyşehir’in 11 Kardeş Şehri Var
BEYŞEHİR - Dünyada son yıllarda belediyeler arasında ekonomik kültürel ve sosyal işbirliğine dayalı olarak giderek önemi yükselen ‘kardeş şehir’ anlaşmaları ile uzaklar yakın oluyor, şehircilik anlayışları kardeş kentlerdeki uygulamalara göre modernize ediliyor
Güncel Haberi
Beyşehir’in 11 Kardeş Şehri Var

Bu çerçevede, kardeş kent protokolünün imzalandığı belediyeler arasında ikili ilişkiler daha da çok geliştirilirken, toplumlar arasındaki dostluklar da pekiştiriliyor.

Kardeş şehir uygulamalarının özelikle son yıllarda önem kazandığı Türkiye’de, yerel yönetimlerin kardeş kent ilişkileri Belediye Kanunu hükümleriyle de düzenlendi. Türkiye'deki yerel yönetimler, belediye meclisinin kararına bağlı olarak görev alanıyla ilgili konularda faaliyet gösteren uluslararası oluşum ve organizasyonlara, kurucu üye veya üye olabiliyor. Belediyeler bu oluşum, organizasyon ve yabancı mahalli idarelerle ortak faaliyet ve hizmet projeleri gerçekleştirebiliyor veya kardeş şehir ilişkisi kurabiliyor. Ancak bu faaliyetlerin dış politikaya ve uluslararası anlaşmalara uygun olarak yürütülmesi ve önceden İçişleri Bakanlığından izin alınması gerekiyor. Yasal mevzuata göre, yurt dışındaki bir belediye ile kardeş şehir ilişkisi kurulması için belediye meclisi kararı alınması, ilişki kurulacak kent hakkında bilgi derlenmesi, ilişkiden beklenen yararların neler olduğunun belirtilmesi, kardeş şehir protokolü metninin hazırlanması isteniyor. Hazırlanan bu belgeler, belediyenin resmi yazısı ekinde İçişleri Bakanlığına izin alınmak üzere gönderiliyor. Bakanlığın onayından sonra kardeş şehir protokolü imzalanarak yürürlüğe giriyor.

BAŞKAN ÖZALTUN DÖNEMİNDE 10 KARDEŞ ŞEHİR ANLAŞMASI…

Beyşehir Belediyesi de bu anlamda kardeş şehir projelerine büyük önem veriyor. Türkiye Belediyeler Birliği verilerine göre, ülke genelindeki büyükşehir, il merkezi, ilçe ve belde belediyelerinin İçişleri Bakanlığı’nca da onaylanarak başlatılmış çok sayıda kardeş şehir ilişkisi bulunuyor. Beyşehir Belediyesi’nin de bu anlamda 11 kardeş şehir anlaşması yaptığı yerel yönetim bulunuyor.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, son olarak Antalya’nın Serik İlçe Belediyesi’yle de yapılan protokol kapsamında Beyşehir Belediyesi olarak kardeş şehir ilan edip anlaşma yaptıkları kent sayısının 11’e ulaştığını söyledi.

Göreve geldiğinde Beyşehir Belediyesi’nin kardeş şehir protokolü imzaladığı tek şehrin Norveç Drammen kenti olduğunu hatırlatan Özaltun, dönemlerinde ise Derebucak, Hüyük, Seydişehir, Meram, Selçuklu, Karatay, Keçiören, Beyoğlu, Antalya, Serik olmak üzere toplam 10 kentle kardeş şehir anlaşması yaptıklarını aktardı.

Özaltun, kardeş şehir ilişkilerinin, toplumlara, karşılıklı yarar için ortak konuların ele alınması açısından esneklik ve kolaylık sağlamakta olduğunu söyledi.Yerel yönetimler arasındaki kardeş şehir ilişkisinin, kalkınma, işbirliğinin artırılması, iyi uygulama transferleri, sosyal hizmetler, çevre politikaları ve kültürel mirasın korunması gibi pek çok hususta son derece önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Özaltun, bu anlamda kardeş şehirler projelerine büyük önem verdiklerini, hedeflerinin Beyşehir Belediyesi olarak kardeş şehir anlaşması yaptıkları kent sayısının daha da artması olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BEYŞEHİR, , Dünyada, son, yıllarda, belediyeler, arasında, ekonomik, kültürel, s
Yorumlar
Haber Yazılımı